Start nu met het rijbewijs vanaf 16,5 jaar bij Spoedcursus-rijlessen.nl!

Autorijles vanaf 16,5 jaar

Spoedcursus-rijlessen.nl biedt de mogelijkheid reeds te starten met de auto rijles vanaf 16,5 jaar. Zodra je 17 jaar bent kun je het praktijk rijexamen doen voor het auto rijbewijs. Nadat je bent geslaagd met 17 jaar voor je autorijbewijs kan je met 5 door uitgekozen coaches gaan autorijden totdat je 18 jaar bent. Daarna mag je alleen met je eigen auto gaan rijden! De motorrijlessen kan je reeds volgen met 17 jaar en nadat je in het bezit bent van een theoriecertificaat. De rijexamens AVB en AVD kan je volgen zodra je 18 jaar bent.

Voor iedere vorm van spoedrijopleiding voor het auto rijbewijs kan je dus reeds starten met 16,5 jaar en kun je het rijbewijs reeds halen in 1 week of in 10 dagen of naar wens in 2 tot 8 weken. Je kunt dus direct met spoed autorijles nemen in een hele korte periode die je zelf wenst, of je kunt de spoedcursus auto rijbewijs spreiden over meerdere weken en afrijden voor het praktijk rijexamen zodra je 17 jaar bent geworden.

Je begint de spoed autorijopleiding met de vrijblijvende rijtest waarna je meteen weet waar je aan toe bent en er maatwerk wordt verzorgd. Terwijl je de eerste autorijles of motorrijles volgt, bekijkt de vaste rijinstructeur jouw feeling voor het rijden, hoeveel rijlessen je nodig hebt en wat de kosten zullen bedragen. Daarnaast ontvang je in al onze rijlespakketten een gratis online theoriecursus.

Wat gaat er allemaal veranderen?

 • Vanaf het moment dat je 16 jaar bent geworden mag je het theorie examen afleggen.
  Als je hiervoor geslaagd bent mag je vanaf je 16,5 jaar beginnen met de auto praktijk rijlessen.
  Iedereen die op of na de ingangsdatum van het begeleid rijden 17 jaar is geworden, kan een praktijkexamen afleggen.
 • Als diegene op de ingangsdatum al 17 jaar is, kan hij dus geen praktijkexamen doen in het kader van de proef maar kan er wel al met auto rijlessen worden begonnen.
 • Na het behalen van het auto rijbewijs moet je tot je 18e verjaardag onder begeleiding rijden met de door jouw zelf gekozen coach(es). Je mag maximaal 5 begeleiders opgeven en deze komen op een begeleiderpas te staan.

Aan de begeleiders zijn de volgende eisen verbonden

 • Deze moet minimaal 10 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs voor de personenauto en deze tijdens de begeleiding altijd bij zich hebben
 • mag in het verleden geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad
 • mag in het verleden geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad
 • mag in het verleden geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid hebben gehad
 • mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden

Minderjarigheid van de bestuurder

Omdat de aspirant bestuurder nog minderjarig is, moet een schriftelijke verklaring van één van de ouders of wettelijk vertegenwoordiger overlegd worden. De minderjarige bestuurder is wel juridisch bestuurder, zodat hij of zij wel verantwoordelijk is voor het eigen handelen tijdens het besturen van het voertuig.

Sanctie bij rijden zonder begeleider

Rijdt de 17-jarige zonder begeleider, dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaart. Dit betekent dat je alsnog moet wachten tot je 18 jaar oud bent en dan weer opnieuw zowel je theorie-examen, als je praktijkexamen moet afleggen. Tevens ben je (mede)verantwoordelijk voor je begeleider. Verkeert deze tijdens de begeleiding onder invloed van verdovende middelen, dan zal je ook weer opnieuw de bovenomschreven examens moeten doen, na het bereiken van je 18 jarige leeftijd.

Minder verkeersdoden door begeleid rijden

Door de jongeren eerder te laten beginnen hebben ze meer rijervaring als ze alleen de weg op gaan. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft uitgerekend dat begeleid rijden vanaf 17 jaar in Nederland 16 verkeersdoden per jaar kan voorkomen.